Трагедия край село Микре: катастрофа взе 9 живота, 19 души са ранени

Трагедия на пътя в Ловешко. Тежка катастрофа между пътнически автобус и товарен автомобил взе 9 живота край село Микре в петък. 19 души пострадаха, някои от тях тежко, лекари се борят за живота им. Ужасяващата катастрофа стана на главния път София – Варна в района на ловешкото село Микре, минути преди 13 часа днес. Общо участниците в тежката катастрофа са 28 души. 26 души са пътували в пътническия автобус, включително с шофьора. 9 души са загиналите. 6 от тях са загинали на място, 3 по-късно в болницата. Пътническият автобус с пернишка регистрация е бил управляван от 48-годишен мъж, който е сред загиналите. Шофьорът на товарния автомобил с шуменска регистрация е сред ранените. Неговият спътник – също. Пътническият автобус и тежкотоварният автомобил са се ударили челно. Автобусът е собственост на пернишката фирма „ВИ-ЕМ“ ЕООД, която извършва автобусни превози. Има редовно издаден лиценз за автобусни превози, заявиха органите на реда. Фирмата собственик на камиона е „Камаджиев-Милк“ ЕООД.

Загиналите и пострадалите са незрящи от Перник и района. Били са на екскурзия до Дряново и Елена и са се прибирали обратно към Перник. Сред тях няма деца. Кметът на Перник обяви 20 ноември, понеделник, за ден на траур. „Създадена е пълна организация. Всичко, което е необходимо за оказване на първа помощ и онова, което е необходимо за последващо лечение, ще бъде осигурено. Всичко, което е необходимо за болницата в Ловеч, ще бъде доставено”, заяви здравният министър Кирил Ананиев, който пристигна на мястото на инцидента. Пострадалите с по-тежки фрактури, ще бъдат транспортирани в София. „Моята информация е за 6 или 7 души с по-тежки фрактури”, каза още Ананиев. Вероятно четирима души, пострадали по-рано днес в катастрофата край ловешкото село Микре, ще бъдат приети във Военномедицинска академия, съобщи и.д. началникът на лечебното заведение полк. Венцислав Мутафчийски. Мутафчийски още веднъж съобщи, че най-тежко е състоянието на жена с лицево-челюстна травма и множество счупвания, с травма на таза. Мутафчийски каза, че изключително тежко и рисково е транспортирането на жената, затова и още се обсъжда риска. Той добави, че всички настанени в Ловешката болница са в изключително тежко състояние.

По-рано по разпореждане на премиера на Бойко Борисов към мястото на тежката катастрофа бяха изпратени 4 реаномобилa от ВМА и болница Лозенец. Осигурени са допълнителни консумативи за болницата в Ловеч, където са настанени пострадалите при инцидента. Извършени бяха прегледи на ранените и болниците от Плевен, София и Велико Търново имат готовност да ги приемат при необходимост. Министерството на транспорта се зае да извърши пълна проверка на микробуса, участник в катастрофата. Междувременно стана ясно, че проверката е извършена. От нея стана ясно, че фирмите-собственици на катастрофиралите камион и автобус притежават всички необходими лицензи и разрешителни за извършване на обществен и товарен превоз. На собственика на автобуса „ВИ-ЕМ ЕООД“ е правена комплексна проверка в края на 2016 г., от която не са констатирани нарушения. Водачите на камиона и на автобуса са притежавали всички необходими документи за упражняваната от тях професия - професионална компетентност и квалификации, психотест, стаж и др. Към момента инспекторите на ИААА все още нямат достъп до автобуса, за да установят редовността на тахошайбата, пътните листове, застраховките и други. В хода на проверката е установено, че фирмата превозвач на автобуса не е подала заявка за случаен превоз, съгласно чл. 68, ал. 1 от Наредба 33, от което следва Акт за административно нарушение съгласно чл.105 от ЗАП, финансова глоба в размер на 200 лв. Преди месец на същия водач е съставен акт за претоварване, тъй като е превозвал двама човека повече. По отношение на фирмата собственик на камиона, „Камаджиев-Милк“ ЕООД, не са констатирани нарушения.

На брифинг на мястото на инцидента областният управител на Ловеч и директорът на ГД „Национална полиция” съобщиха, че има хипотеза за насрещно навлизане и неправилно изпреварване, но не може към момента да се вмени вина на единия или другия водач. Ситуацията се изяснява. Пътният участник е изключително тежък. Има свидетели на катастрофата, но те в момента са в болница, тъй като са изпаднали в шок. На този етап не е ясна причината за катастрофата. Пътническият автобус е навлязъл в насрещното платно на товарния автомобил. Шофьорът на товарния автомобил е заявил, че автобусът внезапно се е появил в платното му. Шофьорът на камиона е в операционна зала, пътникът до него е в шокова зала. Движението в района на катастрофата е затворено, служители на Пътна полиция отклоняват водачите по обходен маршрут. Участъкът ще остане затворен до приключване работата на екипите на място. Дирекцията на полицията в Ловеч отвори телефонна линия – 0887593168, на която роднини и близки могат да получат информация за хората, загинали и пострадали при тежкия пътен инцидент. /БГНЕС

Последни новини

3 участъка от „Хемус” и 10 ремонта на язовири са правени без разрешителни за строеж (ВИДЕО)

3 участъка от „Хемус” и 10 ремонта на язовири са правени без разрешителни за строеж (ВИДЕО)

Близо 2 години закъснение за 16 км нов участък от

Близо 2 години закъснение за 16 км нов участък от "Хемус"

Кога магистрала

Кога магистрала "Хемус" ще стигне до Плевен