3 участъка от „Хемус” и 10 ремонта на язовири са правени без разрешителни за строеж (ВИДЕО)

Проверка на ДНСК е установила договор за 10 млн. лв за озеленяване на участъци, за които все още не се знае окончателното трасе

Три участъка от магистрала "Хемус" и десет ремонта на язовири са направени без разрешителни за строеж. Това е установила проверка на ДНСК. Това съобщиха на пресконференция служебните министри на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и на икономиката Кирил Петков.

Кирил Петков съобщи, че ще сезира прокуратурата за незаконните ремонти на язовирите и ще уволни още днес последния член от стария екип на борда на директорите на Държавната консолидационна компания. Министърът на регионалното развитие и благоустройството посочи, че по темата прокуратурата може да се самосезира.

За участъците 4, 5 и 6 на новостроящата се магистралата няма издадено разрешение за строеж, а за 7, 8 и 9 дори нямат избрано трасе.

Най-големият нарушител на Закона за устройството на територията е била самата държава, заяви заместник-регионалният министър арх. Иван Шишков и допълни, че всички участници в управлението на държавата са допуснали това незаконно строителство.

Незаконното строителство може да доведе до проблеми с качеството на изпълнението на тези обекти и липсата на отговорност за това, посочиха двамата министри, а според министър Комитова незаконното строителство е гаранция за некачественото строителство.

Лъжа е, че служебното правителство е забавило това строителство на магистралата, заяви министър Комитова. Тя посочи, че са намерени документи, в които пише, че за участъците едно, две и три от "Хемус", които са общо 51,5 километра - от Ябланица към Търново, и по които се работи сега, трябва да са готови до 2024 година.

Истината за срока на магистрала "Хемус" е, че до 2024 г. ще се завършат тези три участъка и това е записано в договорите, които е сключило предишното правителство, а следващите участъци предстои да бъдат строени, допълни министърът. Проверката на ДНСК е установила, че за участъците 1,2 и 3 имат одобрен Подробен устройствен план /ПУП/, приключило отчуждаване, одобрен инвестиционен проект, изпълнява се строителството и имат издадени разрешения за строеж.

Последни новини

3 участъка от „Хемус” и 10 ремонта на язовири са правени без разрешителни за строеж (ВИДЕО)

3 участъка от „Хемус” и 10 ремонта на язовири са правени без разрешителни за строеж (ВИДЕО)

Близо 2 години закъснение за 16 км нов участък от

Близо 2 години закъснение за 16 км нов участък от "Хемус"

Кога магистрала

Кога магистрала "Хемус" ще стигне до Плевен