Да построим липсващите 248 км от магистрала Хемус

Благодарим ви, че подписвате петицията!
Моля, въведете вашите имена, електронната поща и кода от картинката.
1.
2.
3.

Ние гражданите на Република България продължаваме да бъдем подложени на репресия от страна на държавата, която не успява да създаде условия за бързо и безопасно придвижване на територията на Северна България. Проектът за магистрала Хемус се развива неприемливо бавно.

Построяването на липсващите 250 км от магистрала Хемус няма да спаси само стотици човешки животи. Тя ще раздвижи значително икономиката на Северна България, ще скъси значително времето за придвижване в Дунавската равнина, ще даде тласък на туризма.

Предлагаме липсващите участъци Боаза - Плевен/Ловеч (50 км), Плевен/Ловеч - Търново (75 км) и Търново - Тъговище (100 км) да бъдат разделени на малки лотове от по около 20-30 км и работата по проектиране, отчуждаване и строителство да върви паралелно, за да може да бъдат завършени в рамките на няколко години.

Магистрала Хемус може да се довърши за 1.8 млрд. лв., което прави около 8 млн. лв./км или 300 млн. лв./година за период от 6 години. Финансирането може да бъде чрез държавния бюджет, чрез заем от международни финансови институции или от бюджета на АПИ.

Настояваме за приемането на магистрала Хемус като национална цел с висок приоритет и намиране в кратки срокове на финансиране, което ще бъде изплатено от данъците на бъдещите нови предприятия в Северна България. Вярваме, че с инвестиция от 1.8 млрд. лева, което е половин КТБ, може да спрем демографската криза в Дунавската равнина и да увеличим БВП на страната в дългосрочна перспектива.

Призоваме правителството да не си затваря очите и да не решава временно проблема с патрулки и водосвети на ловешкия митрополит, а да погледне сериозно на АМ Хемус.